Barnedaab

Sådan holder I en god barnedåb

Barnedåben er livets første festlige begivenhed og en stor milepæl for barnet. Om man er troende eller ej, vælger mange at få deres barn døbt i den kristne tro for at fejre barnets ankomst i verden og videregive kristendommens budskaber og værdier. Der er mange beslutninger, som skal tages, når man skal planlægge en barnedåb. Alt fra kirke og tidspunkt til barnedåbspynt er vigtigt at finde ud af i god tid. Derfor kan du i denne artikel finde nogle gode råd til, hvordan I holder en mindeværdig barnedåb.

Kirke og aftale af dåb

Normalt vil barnedåben foregå i den kirke, som jeres bopælssogn er tilknyttet. Dog er det muligt at holde dåben i en anden kirke, hvor du har særlig tilknytning – f.eks. i den kirke, du selv er blevet døbt i, eller i den kirke, hvor I er eller vil blive gift. Ligegyldigt hvor I ønsker, at barnedåben skal foregå, skal I kontakte det tilhørende kirkekontor eller sognepræsten. Herefter aftaler I tidspunktet for dåben i fællesskab. Som oftest foregår dåben i forlængelse af søndagsgudstjenesten, men i visse tilfælde kan kirken arrangere særlige dåbsgudstjenester, f.eks. om lørdagen.

Barnedåbspynt og tema

Efter dåbsceremonien holder langt de fleste en uhøjtidelig dåbsfest andetsteds for familie og venner. De fleste har et tema til bordopdækningen og barnedåbspynten. Det kan eksempelvis være et farvetema. Mange går efter de traditionelle lyseblå eller lyserøde farver, men det kan også være rigtig festligt at vælge nogle lidt anderledes farver, såsom limegrøn, lilla eller bare en regnbueblanding af mange farver. Som alternativ kan I vælge f.eks. et bondegårds- eller cowboytema, hvor både invitationer, bordopdækning, menu osv. lægger sig op af dette tema. Få inspiration til barnedåbspynt her.

Mad og drikke

Til dåbsfesten vil forældrene normalt servere mad og drikke for gæsterne. For det første er det en god idé at tage antallet af gæster i betragtning – er det en opgave, I selv kan klare, eller skal I have hjælp fra et cateringfirma? Det kan være en stor opgave at have på skuldrene, når der samtidig er mange andre ting og sager, der skal planlægges og forberedes til dåbsdagen. Derfor kan det være en stor fordel at få hjælp fra et firma, eller også kan det være, at I er heldige at have nogle familiemedlemmer, som kan hjælpe til. I forhold til menuen kan I eksempelvis vælge en traditionel frokostanretning, en brunchmenu eller et tag-selv-bord. Det er en god idé både at servere lidt kaffe, sodavand, øl og vin til menuen.

Underholdning og skikke

I bund og grund handler barnedåben for de fleste forældre om at fejre kærligheden til barnet med tætte venner og familie. Derfor kan det være en fin idé at forevige dagen med forskellige elementer, som I og barnet kan mindes senere i livet. F.eks. kan I få jeres gæster til at skrive en besked med et opmuntrende budskab eller en personlig hilsen til barnet, som I så putter i en æske, der kan åbnes f.eks. til barnets konfirmation eller 18-års fødselsdag. I kan også opfordre jeres gæster til at tegne på dugen eller på et lærred, som I kan indramme og hænge på barnets værelse. Derudover kan I lave en scrapbog, som består af billeder, hilsner, tegninger og andre mindeværdige ting fra dåbsceremonien og -festen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *