Teenagers room

Dette ændrer sig, når barnet bliver ældre

Tiden flyver afsted, og inden du får set dig om, er dit barn blevet meget ældre. Og det er ikke blot højden, der ændrer sig. Barnet får også andre interesser og en anden adfærd, hvilket det som forældre kan være dejligt at være forberedt på. Læs med her og få svar på, hvilke ting der ændrer sig med tiden.

Afhængigheden af forældrene

Når barnet er helt lille, er det meget afhængigt af forældrenes hjælp og omsorg. Trangen til hjælp og omsorg eksisterer hele livet igennem, men graden af den ændrer sig med tiden. Som spæd er barnet meget afhængigt af forældrene, mens det med årene begynder at kunne flere ting selv. På et tidspunkt i folkeskolen begynder vennerne sandsynligvis at fylde en hel del i barnets hverdag, og derved vil nogle børn tage mere afstand til forældrene. Det behøver langtfra at være en dårlig ting. Børn lærer nemlig af hinanden og udfylder en helt anden rolle, end forældrene er i stand til. Husk derfor på, at barnet skal have plads til at være sammen med venner og jævnaldrene. Det er både sundt for barnet og for jer at tage lidt afstand. Men forældrene vil altid spille en afgørende rolle for barnets liv – uanset hvor gammelt det bliver.

Nye interesser

I løbet af kort tid kan barnets interesser ændre sig. Det, der i et voksenliv kan synes som en kort periode, kan i barnets liv synes som en lang periode. Der sker eksempelvis ofte rigtig meget i barnets liv i perioden omkring sjette klasse, når barnet går fra at være barn til at blive teenager.

De mange perioder i barnets liv medfører også et hyppigt interesseskift. Det gælder alt lige fra, hvilket legetøj der er spændende, til hvilke fritidsinteresser barnet dyrker. I én periode er det måske håndbold, der er interessant, mens det i næste periode er svømning, der fanger interessen. Mange forældre oplever, at deres barn gennem hele barndommen når at dyrke mange vidt forskellige sportsgrene, inden interessen for en bestemt for alvor slår igennem. Selvom det kan virke tidskrævende at fragte barnet rundt til forskellige aktiviteter, kan det være en utrolig god ide. Det hjælper både med at styrke barnets fysiske og sociale kompetencer. Derudover vil barn og forældre også ofte få nogle gode oplevelser sammen, hvis I tager med ud for at se kampe, opvisninger eller stævner.

Indretningen på børneværelset

Når barnets interesser ændrer sig, ændres ønsket om indretningen på børneværelset sig også ofte. På et ret tidligt stadie i barndommen er hverken de lyserøde eller lyseblå vægge populære blandt barnet længere – og sådan er det med meget af børneværelsets indretning. Gør derfor jer selv den tjeneste og overvej helt fra start, hvordan I lettest laver forandringer med tiden. Det kan være en rigtig god ide hverken at male væggene lyserøde eller lyseblå, men derimod holde dem i en neutral farve. Og det behøver langtfra at være kedeligt. I kan eksempelvis nemt gøre de neutrale vægge børnevenlige, hvis I pynter en af væggene med et fototapet. Klikker I på dette link, bliver I sendt videre til en side med mange flotte fototapeter. Det er helt sikkert lettere at male én væg over med tiden fremfor alle fire.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *